Kerststerren

Kerststerren

De populaire kerstster behoort tot de wolfsmelkachtigen en is verre familie van de cactus.
De officiële naam (Euphórbia pulchérrima) is volgens de overlevering afkomstig van Euphorbos, de lijfarts van koning Juba II van Numidië. Die ontdekte de geneeskrachtige werking van planten uit het wolfsmelkgeslacht.

Verzorging
De kerstster is inheems in de vochtige bergstreken van Mexico en Midden-Amerika. In onze kille Hollandse winter heeft hij dan ook speciale verzorging nodig. De temperatuur moet minimaal 15 °C zijn. De kerstster houdt van een lichte standplaats, maar verdraagt tijdens de bloei geen direct zonlicht. Zorg voor voldoende vocht. De droge lucht van de centrale verwarming is vaak de oorzaak van voortijdig bladverlies. Geef uw kerstster regelmatig lauwwarm water en één keer per week een beetje kamerplantenvoeding.

Variëteiten
De bloemen van de kerstster zijn vrij onopvallend. Zijn populariteit dankt hij aan zijn gekleurde schutbladeren. Naast de bekende rode en witte variëteiten zijn er tegenwoordig ook kerststerren met geel, crème en roze schutblad. Ook qua vorm heeft u de keuze. Zo vindt u bij uw tuincentrum kerststerren op stam en mini-kerststerretjes, die u bijvoorbeeld in kerststukjes kunt verwerken.

Kerstarrangementen
Een kerstster kan heel goed het kleurige middelpunt vormen van een zelfgemaakt kerststukje. Er zijn twee dingen waar u op moet letten. Neem een bakje of mandje dat niet lekt, want u zult uw kerststukje water moeten blijven geven. En wees voorzichtig dat u de wortels niet beschadigt.

Overhouden
De kerstster is een zgn. kortedagplant. Hij krijgt méér gekleurde bladeren en bloemknopjes naarmate de dagen korter worden.
Uiteindelijk zullen de schutbladeren groen kleuren of afvallen. Als dat gebeurt, kunt u de scheuten tot de helft terugsnoeien en de plant iets koeler zetten 12 - 15 °C). In de zomer kan hij naar buiten, maar haalt u hem half september weer binnen. Om hem weer in bloei te krijgen, mag hij nu twee maanden lang maar 10 uur licht per dag hebben. De overige 14 uur moet de plant volkomen in het donker staan.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over kerststerren en kerststukjes wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.