Feestelijke kamerplanten voor de donkere wintermaanden

Feestelijke kamerplanten voor de donkere wintermaanden

Buiten is het donker, guur en koud. Helaas valt er niet zo veel in de tuin te doen. Natuurlijk is het nu wel heel leuk om feestelijke verlichting op te hangen en de tuinvogels te voeren. Binnen maken we het zo gezellig en sfeervol mogelijk tijdens de feestelijke decembermaand en het begin van het nieuwe jaar. Dit doen we natuurlijk met een kerstboom, of hij nou puur natuur is of nauwelijks van echt te onderscheiden kunststof is gemaakt. Nog geen kerstboom in huis? Kom snel langs bij ons tuincentrum in Afferden. Geen plek voor een boom? Wij hebben tevens feestelijke kamerplanten die als 'kerststerren' niet in je huiskamer mogen ontbreken. Bovendien zijn dit ook leuke cadeaus voor de feestdagen!

1. Kerstster (Poinsettia)

Eigenlijk zijn het niet de bloemen van de kerstster (Poinsettia) die de show stelen, maar de gekleurde, stervormige schutbladeren. Die zijn wit, rood, zalmroze, of fraai gespikkeld of gemarmerd in deze kleurencombinaties. Wanneer je de kerstster goed verzorgt, kun je er wel vier maanden lang van genieten. Zet de Poinsettia op een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht en niet op de tocht. De van oorsprong Mexicaanse plant houdt van warmte en een temperatuur van minstens 15 graden Celsius, maar zet hem niet boven de verwarming, want dan droogt hij uit. Houd de potgrond licht vochtig door hem twee keer per week een beetje lauwwarm water te geven. Verwen de kerstster daarnaast een keer in de week met vloeibare kamerplantenvoeding.

2. Amaryllis (Hippeastrum)

Iedereen kent de amaryllis met de dikke, lange stelen die zulke grote rode, witte of wit-roze bloemen krijgt. Er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De grootste bollen hebben een doorsnede van meer dan 20 centimeter. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen én bloemen. Een amaryllis bloeit relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Je verlengt de bloei door telkens de uitgebloeide knoppen te verwijderen. Wil je voorkomen dat de stengels van amaryllisen in een vaas knakken? Steek dan een op maat gesneden of geknipte (bamboe)stok in de holle steel voordat je ze in de vaas zet. Een amaryllisbol in pot of glas plaats je het best op een warme en lichte plek, zoals in de vensterbank.

3. Kerstcactus (Schlumbergera)

Een niet heel bekende, maar wel heel sfeervolle en mooi bloeiende 'kerstster' is de kerstcactus. Deze exotische lidcactus krijgt in de winter rode, of paarse, roze, gele of oranje bloemen. Hij houdt van een lichte en vaste plek. Zeker wanneer hij knoppen heeft, moet je hem zo min mogelijk verplaatsen of draaien. Geef hem regelmatig ontkalkt (gekookt) water op kamertemperatuur en dan bloeit 'ie heel lang door.

4. Flamingoplant (Anthurium)

Ook deze mooie kamerplant valt eigenlijk op door zijn schutbladeren en niet door zijn bloemen. Met kerst zijn vooral de flamingoplanten met rode of witte hartvormige schutbladeren zeer gewild, maar ze zijn er ook met roze, paarse en groene 'bloemen'. Het donkergroene, glimmende blad is sowieso het hele jaar door mooi om te zien. Tip: wanneer de bladeren dof of stoffig ogen poets je ze een beetje op met een beetje melk op een keukenpapiertje. Dan glanzen ze weer als een kerstbal! Knip uitgebloeide bloemen en lelijk blad gewoon weg en geef ze een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht. De Anthurium houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus zet hem ook niet te dicht bij de verwarming of open haard. Een sproeibeurt met de plantenspuit, zo een keer per week, wordt op prijs gesteld.

5. Kalanchoë

Dit is een sterke vetplant, die lang en in heel veel verschillende kleuren bloeit. Met enkele of gevulde bloemen. Met kerst is het leuk om wit en rood bloeiende kalanchoës bij elkaar in een pot te planten. De kalanchoë heeft, net zoals alle vetplanten, maar weinig water nodig, zeker in de winter. Een klein scheutje in de week is voldoende. Een warme, lichte plek is prima, dus je kunt hem ook in de vensterbank zetten.

Andere groene sfeermakers voor de feestdagen en tijdens de donkere wintermaanden zijn onder andere de subtiel geurende eucalyptus, die je in een vaas mooi kunt combineren met amarylissen, of de maretak of mistletoe die je aan een lamp of in een krans strikt met een kleurig lint. Kom voor deze en alle andere echte en decoratieve 'kerststerren' snel kijken in ons tuincentrum in Afferden!